Publicat pe Lasă un comentariu

Dobos cu glazura de zahar ars

Dobos cu glazura de zahar ars

Ingrediente blat

  • 12 oua mari, la temperatura camerei
  • 250 g zahar praf
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 220 grame faina
  • un varf de cutit de sare

Ingrediente crema

  • 30 grame ciocolata fara zahar (100% cacao) sau ciocolata amara 
  • 3 oua 
  • 3 linguri frisca lichida
  •  110 grame zahar granulat
  • 1 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 2 linguri extract de cafea sau 4 linguri de cafea espresso 
  • 170 gr unt nesarat( moale, la temperatua camerei)
  • 50 gr zahar praf

Ingrediente glazura de zahar ars 

  • 230 grame zahar granulat

Mod de preparare

BLAT

  1. Se incalzeste cuptorul la 180 grade celsius. Se separa galbenusurile si albusurile. La galbenusuri se adauga 1/2 cantitatea de zahar si se bat cu mixerul. Apoi se adauga vanilia si sarea.
  2. Separat se bat albusurile, spuma si se adauga restul de zahar.
  3. Se combina albusurile cu galbenusurile insa se amesteca cu grija ca sa nu se taie albusurile. Apoi se adauga faina cernuta si se incorporeaza cu grija.
  4. Se foloseste o tava rotunda de 25 cm pentru a face 10 blaturi. Se taie 10 foi de copt, dupa forma tavii, si inainte de a pune aluatul in tava, se unge foaia cu putin ulei Se intind foile cat de subtire si uniform posibil.
  5. Se lasa la cuptor 10 minute sau mai mult, depinde de cuptor. Insa in cel mult 15 minute ar trebui sa fie gata.
  6. Blatul trebuie sa aiba culoare galbuie, sa nu se arda.
  7. Dupa ce toate foile sunt coapte, se face crema. Foaia de copt se lasa pe blat pana asamblam tortul.

CREMA

  1. Se incepe prin a topi ciocolata. Se foloseste un vas de sticla pus peste o oala in care fierbem apa. Dupa ce apa a fiert ,se reduce focul ca sa nu fie temperatura prea mare pt ciocolata. Se pune ciocolata in vasul de sticla si se lasa se se topeasca, apoi se lasa la racit .
  2. Se bat ouale spuma, iar intre timp se ia un vas de fonta (sau vas cu peretii grosi) si se adauga zaharul si apa. Pe foc mediu, se lasa sa se topeasca zaharul .Cand siropul devine transparent, se introduce in vas un termometru digital pentru a nu se depasi temperatura de 114 grade Celsius. Nu se amesteca in sirop.
  3. Dupa cateva minute, cand siropul are 114 grade, se toarna rapid intr un vas de sticla
  4. Se toarna putin din lichid in ouale batute spuma, si se bate la viteza maxima 30 secunde. Se toarna lichidul in vasul cu oua in asa fel incat sa nu atinga picioarele mixerului, Se adauga lichid putin cate putin si dupa fiecare tura, se porneste mixerul pe viteza maxima, cateva secunde, ca sa se incorporeze siropul bine de tot in spuma.
  5. Dupa ce tot lichidul e adaugat, se mai bat ouale 15 minute pana crema se raceste..
  6. Untul se bate spuma cu zaharul praf. Dupa ce untul devine ca o spuma, se adauga frisca lichida si se mai bate pana totul devine ca o crema fina. Apoi se adauga ciocolata topita si racita, si se bate cu mixerul cateva minute pana ce toata e incorporata. Apoi adaugam vanilia si extractul de cafea. Se pune crema la rece .
  7. Se aseambleaza tortul, se imparte crema in mod egal pe fiecare blat .Ultima foaie se lasa deoparte si se face un sirop de zahar ars care se adauga pe ultimul blat.
  8. Se introduce tortul la congelator cel putin 1 ora pentru a se putea felia mai usor.

GLAZURA DE ZAHAR ARS

  1. Se ia o foaie de copt si o asezam foaia de blat entru ca urmeaza sa turnam zahar ars peste ea.
  2. Se pune zaharul intr un vas care sa nu se lipeasac si se lasa se se topeasca zaharul la foc mic, pana ce tot zaharul e dizolvat si are o culoare maroniu roscata .
  3. Apoi se ia de pe foc si rapid se toarna peste blat, in strat subtire. Cu o spatula unsa cu ulei , putem nivela zaharul ars cat inca e fierbinte. Se va intari foarte rapid asa ca pasul acesta se face cat mai rapid posibil.
  4. Se incalzeste lama unui cutit in foc si se taie blatul in 16 felii egale. Dupa fiecare felie taiata, se curata lama cutitului cat se poate de bine ,cu hartie de bucatarie si apoi se pune iar in foc. Cand e incalzite bine, se taie urmatoarea felie si tot asa.
  5. Se scoate tortul de la congelator si cu un cutit cu lama lunga si ascutita, se tau feliile de tort. La un tort de 25 centimetri se taie 16 felii .Cutitul se introduce in apa fierbinte si se curata, dupa fiecare taiere.
  6. Apoi se aseaza peste tort feliile de blat cu zahar ars.
Lasă un răspuns